In Bruges

Nu, nu e vorba despre filmul cu același nume, lansat în 2008, în care joacă Collin Farrel și Ralph Fiennes. E vorba, pur și simplu, de impresiile pe care mi le-am făcut vizitând Bruges sau Brugge (în flamandă) și de faptul că îl recomand cu toată inima ca pe un punct turistic care merită și trebuie văzut. Apropo, filmul mi s-a părut idiot, dar l-am vizionat din curiozitate, imediat ce m-am întors din Brugge. M-am distrat de faptul că în film apare același câine labrador pe care l-am fotografiat și eu, în timp ce el moțăia în fereastră.

Cu ocazia împlinirii a 12 ani de căsătorie și pentru că ne era deja rușine că locuim de mai bine de 4 ani în Belgia și nu am văzut Brugge, ne-am hotărât să îl vizităm. Știam că este numit ”Veneția Nordului”, alături de un alt oraș înțesat cu canale, Amsterdam. Am aflat mai apoi că Brugge este, după ghidul turistic Trotter, ”fără îndoială principala destinație turistică din Belgia”. Întregul centru istoric al orașului este declarat Patrimoniu al Umanității Unesco și protejat ca atare, Brugge fiind considerat orașul cu cel mai bine conservate clădiri medievale din Europa.

M-am documentat cu privire la istoria orașului și despre locurile pe care merită și poți să le vezi într-o singură zi. Există o ofertă tentantă și accesibilă oricărui buzunar pentru turiștii care doresc să stea mai mult de o zi sau două în Brugge, și anume City Card, care îți oferă intrare gratuită în majoritatea muzeelor din Brugge, gratuitate la plimbarea pe canale și reduceri la o gamă variată de servicii. Vezi aici. În același timp, poți cumpăra bilete combinate; de exemplu, cu un bilet combinat de 15 euro poți avea acces în vreo 7 sau 8 muzee din rețeaua muzeelor municipale, aceasta în ideea că intrarea la fiecare din ele costă în jur de 8 euro de persoană. În sezon însă, și mai ales la sfârșit de săptămână, nu vei găsi un singur loc în care să nu stai la coadă pentru a-ți cumpăra biletul de intrare. Mai multe despre muzeele din Brugge, aici.

Pentru că am avut parte de o zi însorită și călduroasă, ne-am propus să petrecem mai mult timp afară, așa că am stabilit să vizităm Belfort-ul, care este o clădire-emblemă a orașului (Belfort ocupă un loc central și în filmul In Bruges), Muzeul Choco Story (de istorie a ciocolatei) și să facem o plimbare pe canale, pentru a surprinde ceva din farmecul orașului.

Plimbarea pe canale ne-a făcut cunoștință, prin intermediul unui ghid, cu casele vechi, cele mai multe din perioada medievală.

Poți vedea și cea mai mică fereastră în stil gotic a orașului.


Sau poți surprinde momente de tandrețe. Bineînțeles, aceste momente au fost surprinse de soția mea. Eu eram mai mult cu ochii după case.

Cât despre Belfort (sau Clopotnița), acesta este unul dintre simbolurile orașului, servind, din Evul Mediu și până nu demult, drept trezorerie, arhivă și punct de observare a incendiilor. De asemenea, clopotele anunțau trecerea timpului și cele mai importante momente din viața locuitorilor. În secolul XVI turnul primește un carillon, permițând astfel ca sunetul clopotelor să fie coordonat printr-o claviatură, iar în arhive este menționată, începând din 1604, angajarea unui artist care să cânte la acest instrument în zilele de duminica, de sărbătoare și atunci când se țineau piețe. La 1675 turnul avea 35 de clopote, astăzi numărul acestora ajungând la 47, împreună având greutatea de 27.5 tone. Pentru a ajunge în vârful turnului, de unde te poți bucura de priveliștea deosebită a orașului, trebuie să urci 366 de trepte, numărul zilelor unui an bisect.

Brugge este, cu siguranță, un oraș pe care nu îl poți vizita într-o singură zi. Ai nevoie de cel puțin un întreg sfârșit de săptămână pentru a te putea bucura din plin de tot ceea ce acest oraș îți poate oferi. Îl recomand cu toată încrederea tutoror acelora, prieteni din Belgia sau din România, care caută o destinație, nu neapărat exotică, dar cu totul interesantă și care merită tot efortul. Doar faptul că întreg centrul istoric al orașului e considerat Patrimoniu UNESCO al Umanitatii vorbește în favoarea vizitării acestui loc.

Reclame

Un comentariu

Din categoria Memoria, Uncategorized

Un răspuns la „In Bruges

  1. Pingback: In Bruges « Peisaje spirituale flamande

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s